
 

FY24 GOVERNANCE TRAINING REQUIREMENT FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
What is the requirement? Georgia law, O.C.G.A. § 20‐2‐2084(f), requires that every member of a governing board of a state charter school participate in annual 

governing board training. 
Who must participate in 
governance training? 

Every member of a governing board of a state charter school must participate in annual governing board training. Board members 
who join a state charter school governing board after the final SCSC governance training opportunity are encouraged, but not 
required to, participate in governance training for that fiscal year. If a board member resigns before the final SCSC governance 
training opportunity, the resigning board member is not required to attend training, and the school’s operations compliance 
assessment will not be negatively impacted. If a board member resigns any time after the final SCSC governance training opportunity 
then that member is still responsible for completing all governance training requirements.  
 
IMPORTANT NOTE: Administrators and school staff are encouraged to attend governance training with their governing board as 
doing so fosters a collaborative relationship between the governing board and school administration. However, school staff and 
 administrators are not required to receive governance training. 

How can school board 
members fulfill the 
requirement? 

OPTION 1 OPTION 2 
Attend one of the three governing board training 
opportunities offered by the SCSC at no charge.  
CLICK HERE FOR MORE INFORMATION 

Use personal or school funds to make alternate training 
arrangements through a training provider approved by the State 
Board of Education. 

OPTION 2 is not available for newly approved schools in their planning year i.e. Year 0. 
Who are the approved 
alternate training providers?  

The list of training providers approved by the State Board of Education can be found here. Only governance training provided by 
providers approved by the State Board of Education to provide governance training to charter schools will meet SCSC governance 
training requirements. 

If I choose alternate training, 
what are my responsibilities? 

1. Choose a provider that is approved to conduct governance training for the current fiscal year.  
2. Communicate SCSC-required training topics to your provider and ensure that the alternate training aligns with them. 
3. Ensure that you receive 12 contact hours of instruction. This means 12 hours of direct instruction whether in-person or 

virtually.  
4. Maintain verification of your participation in alternate training. You must have a certificate of completion/participation that 

is signed, date stamped, and issued by an approved training provider and a syllabus for the alternate training you received. 
What if I am not able to fully 
attend both days of 
governance training 
provided by the SCSC? 

If you are unable to fully attend SCSC governance training, you may make up the remainder of your required training hours either by: 
1. Arranging for your own alternate training through an SBOE-approved provider or; 
2. Attendance at a professional conference whose content: a) aligns with the SCSC required topics and; b) is delivered by an 

approved training provider. 
 

Board members who choose to split up their training hours in this way are responsible for keeping track of the number of training 
hours they get from each training opportunity as well as the content areas covered. Contact Naquita Smith 
(Naquita.Smith@scsc.georgia.gov) in advance if you will be combining training from different sources in this way. 

When is the deadline for 
completion of the 
requirement? 

Every governing board member holding office during the fiscal year must have fulfilled his or her governance training requirements. 
The deadline for Local Board Governance and the Charter Governance Board Training reports for FY24 is June 30, 2024. State charter 
school boards must provide evidence of fulfillment of the requirement in their application for governance certification in the SCSC 
administrative portal. The governance certification application deadline will be communicated by SCSC staff. 

https://scsc.georgia.gov/governance-training-requirement
https://www.gadoe.org/External-Affairs-and-Policy/Charter-Schools/Documents/Charter%20School%20Board%20Governance%20Training%20Providers%202023%20-%202024.pdf
https://www.gadoe.org/External-Affairs-and-Policy/Charter-Schools/Documents/Charter%20School%20Board%20Governance%20Training%20Providers%202023%20-%202024.pdf
https://scsc.georgia.gov/governance-training-requirement


How does a governing board 
demonstrate compliance 
with the requirement? 

The governing board must apply for certification of governance training compliance in the SCSC Administrative portal at the end of 
the fiscal year by the deadline communicated by SCSC staff. More information about governance training requirements can be 
found HERE.  
 
Board members who fully attended SCSC training- Verification of your participation will already be on file.  
Board members who received training from an alternate provider- You must provide the following verifying information with your 
application:  

1. date of the training;  
2. the contact hours of instruction provided by each course and; 
3. topics covered by each session with supporting documents to demonstrate alignment with SCSC-required topics and; 
4. certification of attendance from the training provider. 

What if all but one member 
of a state charter school 
board fulfills the governance 
training requirement?  

The failure of even one governing board member to receive required governance training will negatively affect the school’s 
operational compliance assessment. Every member of a governing board of a state charter school must participate in annual 
governing board training for that governing board to be compliant with the requirement. Accordingly, it is incumbent on all 
governing board members to hold their colleagues accountable for fulfilling the annual training requirements as the failure to do so 
will negatively impact the school. 

What are the consequences 
of failure to fulfill the 
governance training 
requirement? 

A state charter school that fails to fulfill the governance training requirement will be out of compliance with state law and 
operational requirements. This will be reflected through the school’s assessment on the operational compliance portion of the SCSC 
Comprehensive Performance Framework (CPF). Specifically, the school will receive 0 points in the governance training section of the 
operational compliance portion of the CPF.  

Can attendance at other 
SCSC trainings count toward 
the annual governance 
training requirement? 

No. State charter board members may not utilize alternate SCSC-provided training, such as strategic planning sessions, to supplant 
the annual governance training requirement. The SCSC governance trainings are specifically crafted to address the statutory 
obligations and unique roles and responsibilities of state charter governing board members. 

How is the SCSC governance 
training requirement 
different from the locally-
approved charter 
governance training 
requirement? 

1. State charter school governing board members are not required to receive 3 hours financial training through GaDOE’s 
Finance & Budget Office (FBO). 

2. State charter school governing board members are only required to get 12 hours of governance training annually regardless 
of whether they are new board members or board members of a newly-approved school.  

 

 

 

 

 

 

If you have additional questions, contact Naquita Smith, SCSC Charter Development Programs Coordinator, at (404) 656-2837 or naquita.smith@scsc.georgia.gov  

https://scsc.georgia.gov/governance-training-requirement
mailto:kristen.easterbrook@scsc.georgia.gov

